Новият списък Магнитски и новите санкции на Великобритания са актуалност, но

...
Новият списък Магнитски и новите санкции на Великобритания са актуалност, но
Коментари Харесай

Може да има Магнитски 3, 4, 5, 8 - пак ще сме на опашката, ако няма реформи

" Новият лист " Магнитски "  и новите наказания на Англия са новост, само че не са новост въпросите, които те слагат. 

Всъщност този въпрос стои прекомерно дълго време пред нас и защото ние не намираме силата да го решим, се появяват такива неща. Те са наказания през днешния ден, само че през вчерашния ден беше мониторингов отчет, бяха и решения на Европейския съд за правата на индивида. Всичко това е една и съща логичност. Време за скатаване към този момент няма.

Така министърът на правораздаването Крум Зарков разяснява пред Нова тв наложената в петък втора порция наказания по световния американски закон " Магнитски ". Зарков през днешния ден ще беседва с Джим О‘Брайън, началник на Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати, който е на посещаване у нас.

" Трябва да се случат две неща - би трябвало да се одобряват нужните закони и да се направи нужната промяна и да се намерят хората, които качествено да свършат тази работа. Толкова е просто. 7 милиона и повече хора сме заложници на неналичието на политическа воля, или на страха, или на малодушието, или както желаете го наречете ", посочи Зарков, чийто закон за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се вкарваше ефикасен механизъм за надзор на основния прокурор, бе неодобрен от болшинството ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи в предишния парламент. 

По думите му българските органи би трябвало да (ако към този момент не са) стартирани следствия и по първия, и по втория лист " Магнитски ". Но ние нямаме, за жалост, прокуратура сега, която обективно да направи това, счита служебният министър. По думите му няма институция у нас, която да е споделила, че е провела следствие, даже самосезирайки се по журналистически материали към тематиката " Магнитски ". А има процедури, по които американската страна да ни даде информация.

На въпрос има ли и още имена, които е допустимо да излязат и в този момент се четат сред редовете, Зарков уточни:

" Ще си спестя този коментар по две аргументи - няма да разясня имената, тъй като против тях най-вероятно ще има наказателни преследвания, а другото е, че съм длъжностен министър на правораздаването и не бих желал да разясня политически партии. "

- Очаквате ли " Магнитски " три?

" Може да има 3, 4, 5, 8 - даже да няма " Магнитски ", ние ще сме отново на опашката на Европейския съюз " - уточни Зарков какво мисли, в случай че не проведем промените си. - " Но нещо ми подсказва, че нещата не могат да останат по този начин ".

Той отхвърли да е бил осведомен за това, която следва по време на визитата си в Съединени американски щати преди седмица. 

По мотив конгреса на Българска социалистическа партия в събота Крум Зарков означи, че това, което се случва в тази партия, е също следствие от от дълго време нерешени проблеми.

" Когато преди година и половина процесът се запуши и оставката на Корнелия Нинова не бе установена, макар че бе подадена, оттова нататък може да наблюдавате поредност от актове, които водят в последна сметка до този конгрес ", разяснява той. 

В събота Конгресът на Българска социалистическа партия изключи 14 делегати, а доста знакови социалисти са се подписали под предложение за прекратяване на мандата на ръководителя.

" Изборният резултат е най-обективният индикатор. В последна сметка за всичко друго може да се спори, само че освен това е въпросът. Въпрос е на цялостното схващане за това що е то Българска социалистическа партия, какво може и какво би трябвало да бъде и каква е нейната роля отсега нататък. Аз не преставам да смятам, че Българска социалистическа партия е дирек на българския политически живот като цяло и когато този дирек е редуциран до пето-шесто място, цялата политическа система страда и по тази причина и виждаме разнообразни разтърсвания ", каза Зарков, който е и част от необятното управление на партията.

" Няма никакви учредения за импийчмънт " на президента Румен Радев, счита още Зарков. Това бе в коментар на желаното от " Демократична България " събаряне на Радев - поради несъблюдение на уговорката за помощ към Украйна.

Санкциите по " Магнитски " разяснява през днешния ден и вицепремиерът Атанас Пеканов, като ги дефинира като " гласовит пестник по целите за господство на закона и че страната не се движи задоволително бързо по тематиката " Съдебна промяна ". 

" Корупцията убива, от години от Европа ни се споделя " Направете нещо ". Огромна част от нужните промени са заложени в Плана за възобновяване и резистентност. Парламентът нямаше предпочитание да прегледа импортираните оферти. И тук се получава още едно доказателство, че това е нещо основно пред нас и ние би трябвало да си дадем сметка за това. Законите са написани, подготвени, чакат Народното събрание да разбере, надяваме се новият, че няма мърдане. Ние би трябвало да се движим по линия на целите ", уточни Пеканов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР